HM407-2 encoders 'jumpy'

Zo. Ik had vandaag een vrij dagje, dus een mooi excuus om de scoop eens te reviseren.

Als eerste het demonteren en bij de print terecht komen. Er zijn een aantal punten die niet zo vanzelf spreken zijn. Als eerste zit de verleng stok van de power knop in de weg. Deze kun je weg halen door onderstaand cover te openen en de knop "aan" te zetten. Dat geeft je net genoeg speling om de stok los te trekken.

alt text

Vervolgens moet het kastje met de ingangen uit de weg. Hiervoor moet gesoldeerd worden. Dit blik zit aan elkaar gesoldeerd op twee punten. Na het los solderen komt het cover los, en kun je de twee schroefjes losdraaien. De bandkabels kan je los halen door de plastic dingetjes in te drukken.

alt text alt text

Nu dat uit de weg is, kan je het plastic front eraf halen. Als eerste moeten alle knoppen van de encoders worden afgehaald. Als je er aan trekt komen zo los, er zit geen klik of schroefje in. Als deze eraf is zie je meteen de schroeven waarmee de encoder print vast zit. Let op, er zitten 2 schroeven in die vast moeten blijven, en er zijn er maar 4 die de print vast houden. Verder zit deze print nog vast met twee draadjes die bij mij meteen op de print zitten gesoldeerd.

alt text alt text

Nu zou de print los moeten zijn, en kun je de encoders los solderen en schoonmaken. Dit heb ik gedaan met een rol keukenpapier en wat alcohol. Dit is niet ideaal omdat het papier makkelijk scheurt en allemaal kleine stukjes achterlaat. Let wel op, er zijn twee verschillende encoders. Dit kun je goed zien in het laatste plaatje. De encoders voor de Spanning en tijdsbasis hebben een beugeltje waardoor ze meer klikken bij het draaien. Let dus op bij het terug zetten welke dat zijn zodat je ze niet op de verkeerde plaats soldeert. Verder is alles hetzelfde. Na het schoonmaken heb ik een aardige dot vaseline op de as gesmeerd. De contacten heb ik schoon gelaten.

alt text alt text alt text